· les receptes de la Pilar (I) ·

April 04, 2014  •  1 comentario

 

 

 

Una de les més important misions de la fotografia és la preservació de la memòria, de la nostra memòria personal, familiar, social...Començo, amb la primavera, un projecte llargament postposat des de que va faltar Pilar, la nostra mare, i que consisteix en recopilar i digitalitzar (i completar amb fotos) les receptes que ella em va anar passant i explicant, sempre al costat de la cuina o asseguda al seu balancí,  quasi mai amb quantitats concretes ni temps gaire específics perquè quan portes tant de temps fent un plat ja el fas de manera automàtica.

Algunes tenen més detalls, altres menys perquè me les va passar quan ja li començava a faltar la memòria, però crec que les he de transcriure tal qual (potser amb alguna anotació en cursiva sobre coses que jo he descobert/provat/adaptat al fer-les jo)

I com que, com ja sabeu, crec que les fotografies s'han de poder tocar, la intenció és finalitzar el projecte recopilant-les totes en un llibre fotogràfic-culinari perquè tota la família puguem tenir-lo al nostre prestatge de llibres de cuina.

 

Arrenquem amb el que jo recordo com un dels plats favorits del meu pare, que detectava l'oloreta característica d'aquest plat des de la cantonada, i ja entrava a casa amb el crit de "fabitas hay!" :)

 

 

Faves a la catalana

1/3 de pèsols, 2/3 de faves, pelats i nets.

Sofregir una mica de "tocino" (jo crec que cansalada, o similar, perquè no recordo que portéssin carn). Afegir-hi la ceba tendra i l'all tendre ben picats i deixar sofregir. S´hi pot afegir després una cullerada de salsa de tomàquet, però casi millor que no.

Posar el sofregit a l'olla a pressió, afegir les faves i els pèsols i les herbes (marduix, menta, julivert i llorer) i una raig d'aigua de rentar la paella. (no ho diu, però jo estic segura que hi devia posar també un rajolí de vi blanc  i reduir-lo, abans de posar l'aigua). Tapar l'olla i coure a foc baix 5 minuts des de que comença a pitar. Tancar el foc i deixar l'olla tapada. 

Quan l'olla ja no tingui vapor, obrir i afegir-hi la butifarra negra esmicolada pel damunt. Provar de sal, tornar a tapar l'olla i deixar al foc només fins que torni a deixar anar vapor. Tancar el foc, deixar reposar i servir. 

 

Que les disfruteu!

Propera entrega: bunyols de quaresma. Espero que abans que acabi la Quaresma!

 


Comentarios

mARÍA(no registrado)
Me gusta tu proyecto!!!
No hay comentarios publicados.
Cargando...